Založ si blog

Tretina väznených v Čechách je odsúdená nespravodlivo. Ako je to u nás?

V minulých dňoch som sa dostal prostredníctvom internetu k dvom zaujímavým informáciám z oblasti dodržiavania ľudských práv a výkon spravodlivosti v Čechách.  Linky:

https://www.petice.com/petice_spolku_rodiny_obti_eske_justice_na_zmnu_trestniho_adu_a_trestniho_zakona?fbclid=IwAR3m5zq67p_Em8gvi2d9-4aEgF6oWtQD7UluzcqfZTBnJgWfu-kBRx32rC8%23sign

https://manifestiav.cz/

V prvom prípade je to Petícia Spolku rodín obetí českej justície a v druhom Manifest Inštitútu Aleny Vitáskovej.  Obe uvedené občianske aktivity majú za cieľ zlepšiť stav výkonu spravodlivosti a ukazujú na deformovaný výkon súdnej moci, polície a štátneho zastupiteľstva čoho dôsledkom je, že tretina odsúdených v Čechách je nespravodlivo odsúdených, väznice sú preplnené a spravodlivosti na súdoch sa nedá dovolať. Bol som dosť prekvapený, že aj v Českej republike sú podobné problémy ako u nás na Slovensku, ale potom som si uvedomil, že máme spoločné korene ešte z čias Višinského, Urválka a nimi odchovaných borcov, čo borili náš súdny a policajný systém, a preto som petíciu z Čiech podpísal, lebo je to umožnené aj cudzincom. Okrem toho ja sa príliš za cudzinca nepovažujem, napriek predstavám tých národovcov, čo delili spoločnú republiku, ale súčasný status quo beriem na zreteľ. Ja mám s výkonom súdnej moci na Slovensku vyše dvadsať ročné osobné skúsenosti a môžem potvrdiť, že všetky tie nešváry spomenuté v uvedených materiáloch platia doslovne aj na naše pomery. Dovolím si tvrdiť, po mojich skúsenostiach, že ešte v absurdnejších rozmeroch. Naši národovci sa kedysi odvolávali na špecifiká, čo zrejme z dnešného pohľadu znamená nahrávanie habaďúr a komplotov na nepohodlných občanov a novinárov, unášanie občanov do zahraničia, ale i ich vraždenie prostredníctvom štátnej inštitúcie a potom udeľovanie si samoamnestií a spaľovanie kompromitujúcich materiálov po zmene vlády.

Dnes už berieme ako samozrejmosť prepletenosť súdnej moci s oligarchiou a s politikmi počas celej doby svojbytnosti, čoho dôsledok je aj súčasné zatváranie a vyšetrovanie niekoľkých sudcov a prokurátorov, na čo sa odhodlala súčasná slovenská vláda. Pritom je takmer isté, že je to len vrcholček ľadovca, ktorý je skrytý pod hladinou neviditeľnosti pre verejnosť, ale dúfam, že súčasná vláda vo svojom ťažení proti korupcii vydrží a že sa pod ťarchou problémov nerozpadne skôr, ako bude viditeľný výsledok.

Slovenská vláda vo svojom Programovom vyhlásení sa zaviazala obnoviť dôveru v právny štát. Celkom odôvodnené, pretože dôvera obyvateľstva vo výkon spravodlivosti štáte slovenskom neexistuje. Vláda vo svojom Programovom vyhlásení dáva možnosť účastí v legislatívnom procese i radovým občanom, tak som tu možnosť využil a podsunul som požiadavky na zmenu zákonov týkajúcich sa výkonu súdov, ktoré požadujú naši českí súkmeňovci od svojej vlády, aby ich zapasovali aj do slovenského Trestného zákonníka. Zatiaľ bez odozvy, ale ako nenapraviteľný optimista som presvedčený, že v tom treba pokračovať a zmeniť daný stav. Veď čo sú to za ľudia, ktorí rozhodujú o osudoch ľudí bez kontroly verejnosti? Za väčší žuvanec sú schopní ničiť existenciu mnohokrát nevinných ľudí, ako to dokumentujú kauzy ľudí poškodených štátom evidované Inštitútom Aleny Vitáskovej.

Chcel som pôvodne prispieť do tej evidencie aj mojou kauzou, ale potom som usúdil, že by to bol príliš rozsiahly opis a do českého prostredia sa nehodí, ale len v skratke: Bol na mňa nahratý komplot Slovenskou informačnou službou, políciou a za zrejmej  aktívnej spolupráce súdov, čo ma stalo pár rokov vo väzení. Príčinou bolo, že v čase unášania ale i vraždenia občana zložkou štátnej moci som si dovolil vydávať lokálny jednoduchý občasník, v ktorom som opisoval vtedajšie pomery. Podrobnejší priebeh kauzy som opísal vo svojich dvoch knihách, ktoré Vám dávam cez priložené linky k dispozícii v digitálnej forme. Záujemcovia si ich môžu bez problémov stiahnuť v súbore PDF. Pokiaľ by niekto z polygrafickej branže mal záujem ich previesť  na papier, dám mu k dispozícii súbory vhodné na tento účel. Jedna z tých dvoch kníh je preložená aj do češtiny, lebo moja priateľka Andulka z Ostravy usúdila, že i českých čitateľov by mohla zaujať. Konečne, môžete to posúdiť sami.

Dušan Vaňo

Viac sa môžete dozvedieť o prípade a ako sme podvádzaní a aj trestaní v tej našej svojbytnej  republike v súbore blogov zhrnutých do aktualizovanej knihy „Milujem Slovensko“:

http://www.1000knih.sk/obchod/milujem-slovensko

V beletrizovanej forme je opísaný celý priebeh prípadu v širších dobových súvislostiach v knihe „Nežná kamufláž a Baťo“. Môžete si ju stiahnuť zadarmo v slovenskej i českej verzii z nasledujúcich linkov:

http://www.1000knih.sk/obchod/nezna-kamuflaz-a-bato1

http://www.mediafire.com/file/aoei4050yvvlfjy/Nezna_kamuflaz_a_Bato-cz.pdf/file

 

Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

11.01.2019

Túto emotívnu výzvu vyriekol dobrý vojak Švejk, keď sa vyhrabal spod trosiek po salvách nepriateľského delostrelectva na postavenie vojsk cisára pána. Švejkovu výzvu nikto nebral vážne, ako dnes veľmi dobre vieme a mlátilo sa to hlava-nehlava viac než štyri roky. Milióny ľudí na to doplatilo životom. A to netreba ani spomenúť tú nasledujúcu svetovú mlátenicu, v ktorej [...]

Za tú našu slovenčinu

22.11.2018

Slovenský jazyk je naj na svete, ako sa sem a tam dočítam. Je najkrajší, najľubozvučnejší, najťažší… Ale je to skutočne tak? Je skutočne najkrajší? Čo na to Maďari, ktorým sa zdá, že ten ich je najkrajší? Alebo Francúzi s tou ich francúzštinou? Alebo trebárs Afričan čo hovorí jazykom kikongo či kikuju a mnohí iní obyvatelia planéty, čo hutoria takmer so [...]

Klamanie je zločin

04.11.2018

Mnohí autori, keď píšu o komunizme, poukazujú na zločiny, ktoré tento systém vyprodukoval. Áno, je to pravda a štatistika to potvrdzuje. Komunizmus má za sebou viac obetí, než všetky ostatné -izmy dohromady. Oponenti zvyknú namietať, že to nebolo také zlé, mnohí neboli postihnutí, lágrovaní, popravení a človek mal právo na prácu, dostal sa k bytu, lacná strava, aj [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 25006x
Priemerná čítanosť článkov: 2778x

Autor blogu

Kategórie